Regata de Patí a Vela Trofeu Agustí Gras
Museu Marítim de Barcelona

En els actes esportius que conmemoren el Centenari del nostre Club, no podia faltar la regata de Patí a Vela, tant emblemàtica en el mon de la vela lleugera catalana. El CNB ha contribuit durant els seus 100 anys d’història amb la difusió i coneixement de variats esports a través de les seves seccions esportives. La contribució que ha fet respecte a la vela, sobre tot en el patí, ha sigue única des de la seva creació, fundació de l’ADIPAV i organització de regates fins el dia d’avui. Les regates socials i també les oficials obertes son l’admiració dels regatistes visitants per l’ambient i medis de col•laboració.

El CNB i els membres de la secció de vela volen rendir homenatge en aquesta regata del Centenari en el esportista mes carismàtic que ha tingut el Club com a navegant i regatista en Patí a Vela, en Agustí Gras i Sunyer. Neix a Barcelona el 15 de gener de 1921. Ingressa com a soci del CNB el mes de març de 1937. Les primeres activitats conegudes com a esportista del CNB estan referides a les regates de Patí a Vela. Era la dècada dels anys quaranta en que la construcció i formes del patí havien evolucionat a ser un monotipus de característiques molt definides quasi com les actuals. El nou diseny va ser creació dels germans Lluis i Emili Mongé del CN Badalona. La rivalitat entre ambdós clubs era molt forta durant les regates. Desprès l’amistat i el bon ambient eren tradicionals.

En el any 1951 en Carles Pena Cardenal del CNB proposà la creació de l’ADIPAV, organisme per organitzar la difusió nacional i internacional del mític Patí a Vela. Col•laboran estretament en Agustí Gras i els germans Mongé. Totes les figures del moment i representants del Patí a Vela d’altres clubs veuen necessari portar a la pràctica els Estatuts de la nova ADIPAV. La seu oficial s’establía en el CNB.

A partir de l’any 1951 es destapen les habilitats del patró Agustí Gras que es proclamà Campió d’Espanya per primera vegada. Repetiria el títol de Campió d’Espanya els anys 1954/1958/1961/1962/1963 i 1964 fins a sumar-ne set en total. Durant la seva trajectòria esportiva va ser capdevanter en moltes d’altres regates celebrades arreu d’Espanya i alguna a l’estranger L’any 1965 va deixar la competició per dedicar-se plenament a les seves obligacions empresarial tèxtils. En Agustí Gras i Sunyer va ser membre de la junta directiva del CNB durant la històrica presidència d’en Lluís Sentís i Anfruns (1943-1975). També va col•laborar com a directiu en l’ADIPAV i en la creació de l’escola de vela del CNB. Va organitzar actes socials i les reunions que calíen per guardar la creixent afecció que durant la seva activitat i bastants anys desprès fins el 1977 va portar al CNB a ser el primer referent en les regates de Patí a Vela.

Com a detall del seu record del CNB i del Patí a Vela només cal repetir les seves paraules en els darrers anys de la seva vida “les experiencias esportives i d’amistats viscudes en el CNB son inmillorables i recordar-les sempre ha estat un plaer”

Deja una respuesta