El PATÍ CATALÀ ENTRA A FORMAR PART DEL MUSEU OLÍMPIC i DE L´ESPORT DE BARCELONA

El Patí Català com se li denomina popularment i que el seu nom oficial és Patí de Vela torna ha fer història en entrar a forma part de forma perpètua en el Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona.

Gràcies a la iniciativa del CMC (Club Marítim Cubelles) el suport incondicional de la FCV (Federació Catalana de Vela) i el suport de la ADIPAV (Associació Esportiva Internacional de PAtins de Vela), serà possible que en un acte públic que se celebrarà dissabte que ve dia 27 de novembre de 2010 a les 12:00 hores a l´auditori del Museu Olímpic i de l’Esport Av. de l’Estadi, 60 –08038-Barcelona web: www.museuolimpicbcn.cat , es lliuraran al MOE (Museu Olímpic i de l’Esport) dues maquetes a escala, una pertanyent al Patí de Vela per gentilesa de la FCV i una altra pertanyent al Patí de Vela Júnior per gentilesa del CMC. En aquest acte públic s’obsequiarà a tots els assistents amb una visita guiada gratuïta al Museu i a un petit refrigeri en finalitzar.

El lliurament de les maquetes serà efectuada per part de la FCV pel seu President Sr. Gerard Esteva i per part del CMC pel seu President Sr. Lluis Gay, el Director de la Fundació Barcelona Olímpica i Director del MOE Sr. Juli Pernas serà l´encarregat de rebre les preuades maquetes al costat del Sr. Miquel Torres també del MOE.

Les autoritats de l´Ajuntament de Cubelles ja han confirmat la seva assistència a l´acte, assistiran l´Alcaldessa Sra. Mª Lluïsa Romero i el Regidor d´Esports Sr. Xavier Grau. El compromís de l´Ajuntament de Cubelles amb el Patí de Vela Júnior va quedar perpetuat quan en sessió del Ple Municipal de data 17 de novembre de 2008 va aprovar la moció per declarar el Patí de Vela Júnior embarcació genuïna de Cubelles.

A causa de la celebració aquest any del 40 aniversari del Club Marítim Cubelles (1970-2010) quan es preparaven els possibles actes de celebració va sorgir la idea per part d´un dels membres de la Junta del CMC de regalar una maqueta del Patí de Vela al MOE per consolidar i celebrar el compromís del CMC amb el Patí de Vela en general i molt especialment compromès amb el Patí de Vela Júnior. Se li va proposar aquesta iniciativa al MOE qui va acceptar des del primer moment en entendre que aquesta embarcació de vela és un símbol tant per a Catalunya com para Espanya per ser una embarcació única i genuïna. La iniciativa també es trasllada a la ADIPAV i a la FCV que la van recolzar immediatament, decidint-se que es regalarien dues maquetes a escala una representant el Patí de Vela per compte de la FCV i una altra del Patí de Vela Júnior per compte del CMC, ja que, el CMC des dels inicis del Patí de Vela Júnior ha estat el seu màxim promotor no en va ha estat el Club que va organitzar el primer Campionat d´Espanya, el Primer Campionat de Catalunya per Equips de Club i els seus navegants de Patí de Vela Júnior han guanyat aquest any de celebració 2010 tots els títols importants, Campió d´Espanya, Campió de Catalunya, Campió de la Copa d´Europa, Campió de la Copa d´Espanya i Campió de la International ADIPAV CUP.

És la primera maqueta de Patí de Vela Júnior mai realitzada, fins avui solament s´havien fet maquetes del Patí de Vela.

A nivell competició en l´actualitat la Disciplina Patí de Vela conté dues classes, la classe Patí de Vela i la classe Patí de Vela Júnior. El Patí de Vela té una eslora de 5,60 metres, 1,60 metres de màniga i 12,6 m2 de superfície velica i el Patí de Vela Júnior 3,98 metres de eslora, 1,40 metres de màniga i 6,8 m2 de superfície velica.

Després de diverses modificacions entre 1928 i 1942 el Patí de Vela com a tal es converteix en monotip el 1943, sent les seves característiques bàsiques les de catamarà i única embarcació que es governa sense orsa ni timó, vela sense sabres i sense botavara. Consta de dos flotadors units per cinc bancades en el cas del Patí de Vela i de quatre bancades en el cas del Patí de Vela Júnior. La seva nacionalitat i construcció és purament Catalana i en l´actualitat hi ha patins navegant en tota Espanya,

Deja una respuesta