Joan Vidal Paulí “JACK” (Badalona 1914, Eivissa 2006)

Un pioner del patí.

Nascut a Badalona, reb de ben petit els coneixements i la influència del seu avi, un pescador mestre en l’art d’arrosegar a vela.

S’inicia amb les regates en el R.C.Marítim de Barcelona amb la classe Snipe.

Els germans Mongé, companys de’n Jack del natació Badalona, dissenyen el prototip de patí que més tard esdevindrà el model adoptat per tos els clubs de la costa i que posteriorment serà l’homologat de la classe per l’ADIPAV.

Les aportacions que va fer en Jack respecte el disseny, a partir del model dels Mongé; va consistir en modificar l’arrufo i la maniga, demostrant que l’amplada era un factor a tenir en compte, així doncs van passar d’una bancada inicial d’un metre a la mida actual d’1.60. Durant uns mesos van competir les tres amplades permeses fins llavors, 1.40, 1.50 i per últim 1.60 que va resultar ser la més ràpida.

Un cop s’ha establert el model de patí desideix construir-se’n un. Amb aquest interés embranca al ben conegut de tos els patinarires: Antoni Soler; un fuster amic seu de Badalona; a construir dos patins, un per cada un. Més tard va introduïr el que li feia de sastre per que li fes les veles, va tenir tan d’éxit que va deixar la sastreria per montar una veleria.
Navega moltíssim durant els anys 40 i 50 tant en regates com excursions; es passaven dies i nits dalt del patí fent travesses de les que després tenia mil i una anecdotes per explicar. Els estius sortien de Badalona i anaven a la Costa Brava a passar-hi uns dies, havien arribat a anar fins a Roses.

Va promocionar el patí a l’estranger, participant i guanyant les 24 hores de Lion i les regates internacionals de les Hyeres organitzades per Ricard.

Com a regatista va ser un dels màxims exponents, guanyant infinitat de regates, varies vegades el campionat d’Espanya i competicions internacionals. De manera que pels triomfs aconseguits la Real Federació Española de vela li va consedir la medalla d’or al mérit esportiu.

Va ser un gran amant i divulgador del patí. Quan als anys ‘70 es va trasladar a Eivissa se’n en va endur un i va ser el motor per desenvolupar l’afició a l’illa creant una flota i col·laborant amb l’ADIPAV en l’organització del Campionat d’Espanya que es va celebrar a Les Salines en el 1988.
Va disfrutar d’aquest esport en tos els aspectes. Fent amics que el tindran el la seva memória pels bons moments que van passar junts.

FOTOS:

Entrega de premis del Campionat d’España del 1958
Campionat d’Espanya a Blanes, 1951
Retall de la Revista de Badalona del 1960
Model de patí amb dues cornamuses suplamentàries pels dies de vent poder caçar sense haver d’entrar el cos a sotavent.

Deja una respuesta